انواع فلزات و کاربرد آنها

معرفی انواع فلزات و کاربرد آنها ✅


شاید اولین بار که نسل بشر از فلز آهن برای ساخت ابزار آلات خود استفاده میکرد، فکرش را هم نکرده بود که فلزات چند صد سال بعد یک انقلاب صنعتی بزرگ را ایجاد خواهند کرد. در حال حاضر انواع فلزات و کاربرد آنها در صنعت، به یک بخش حیاتی در تمامی صنایع تبدیل شده اند. البته این موضوع تنها به لطف منابع عظیم فلزات در طبیعت و پیشرفت تکنولوژی حاصل شده است.

با در نظر گرفتن کاربرد گسترده فلزات در تمامی حوزه های صنعتی آشنا شدن با این عناصر اهمیت دوچندانی را یافته است. در این مطلب انواع فلزات و کاربرد آنها بررسی خواهد شد. اگر شما هم علاقه مند هستید اطلاعات بیشتری را در مورد این دسته از عناصر بدست آورید، تا انتهای این مقاله با ما همراه شوید.

انواع فلزات کدامند؟

فلزات را میتوان به دو دسته فلزات آهنی و غیرآهنی یا رنگین تقسیم کرد. هر کدام از این دسته ها نیز با توجه به خواص و ویژگی هایی که دارند، کاربرد متفاوتی را خواهند داشت. دسته بندی های دیگری نیز برای انواع فلزات وجود دارد ولی مهمترین آن ها، آهنی و غیر آهنی میباشد. از دیگر دسته بندی های انواع فلزات میتوان موارد زیر را نام برد.

  • فلزات شکننده
  • فلزات سنگین و سبک
  • فلزات پایه، نجیب و گرانبها
  • فلزات نسوز
  • فلزات سفید

البته تمامی دسته بندی های فلزات، ویژگی های اصلی فلزات مثل رسانایی را دارند. جالب است بدانید که برخی از عناصر در اثر فشار و ترکیب با مواد دیگر، میتوانند به فلز تبدیل شوند مثل ید.

فلزات آهنی

به طور کلی آهن و تمامی آلیاژهای حاصل از آن را میتوان در این گروه قرار داد. بیش از 90 درصد قطعات ماشینی با استفاده از این نوع فلزات ساخته شده اند و کاربرد بسیار بیشتری را در مقایسه با سایر فلزات دارند. استحکام بالا و فراوانی بیشتر فلز آهن عامل اصلی کاربرد بیشتر این دسته از فلزات میباشد.

فلزات غیر آهنی

هر فلزی که آهنی نباشد، جزو فلزات غیر آهنی یا رنگین محسوب میشود. از مهمترین عناصر این دسته میتوانیم به مس، روی، آلومینیوم، سرب، قلع و… اشاره کنیم. این فلزات نیز در ایجاد آلیاژهای مختلف به کار گرفته میشوند و در صنعت پرکاربرد هستند.

کاربرد انواع فلزات چگونه است؟

بخش صنعتی هر کشور به عنوان مصرف کننده اصلی فلزات شناخته میشود. هر کدام از گروه های فلزات آهنی و غیر آهنی با توجه به ویژگی ها و مشخصاتی که دارند، کاربرد متفاوتی را در صنایع خواهند داشت. به همین دلیل انواع فلزات و کاربرد آنها را باید به شکل مجزا مورد بررسی قرار داد.

کاربرد فلزات آهنی

بیشتر فلزاتی که در صنعت مورد استفاده قرار میگیرند، فلزات آهنی و آلیاژهای ساخته شده از آن ها هستند. آلیاژهای آهنی با ترکیب آهن و برخی مواد دیگر ساخته میشوند؛ برای مثال کربن به عنوان یکی از موادی است که در ترکیب با آهن، طیف گسترده ای از آلیاژهای آهنی را بوجود می آورد. هر کدام از آلیاژهای حاصل از ترکیب آهن و کربن با توجه به میزان خلوص و نسبت ترکیب آن ها، ویژگی متفاوتی خواهد داشت.

برای اطلاع از قیمت فرو کروم پر کربن کلیک کنید.

یکی از کاربردهای مهم فلزات آهنی، استفاده از آن ها در ساخت تجهیزات موتوری و الکتریکی است. دلیل به کار بردن فلزات آهنی برای این منظور، ویژگی مغناطیسی آن ها می باشد. یکی از کاربردهای روزمره فلزات آهنی در تجهیزات الکتریکی، یخچال فریزرها است.

در مجموع مهمترین موارد استفاده از فلزات آهنی به شرح زیر است:

  • صنعت خودروسازی
  • ساخت انواع قطعات خودرو
  • صنعت ساختمان سازی
  • ساخت آلیاژهایی با مقاومت بیشتر مثل چدن و فولاد
  • ساخت ابزارآلات و وسایل آهنی
  • خطوط فشار قوی

کاربرد فلزات غیر آهنی

همانطور که گفته شد، گروه پرکاربرد بعدی در فلزات، فلزات غیر آهنی می باشد. فلزاتی مثل طلا، آلومینیوم، سرب و… همگی در این گروه قرار گرفته اند. مهمترین مزیت این دسته از فلزات نسبت به فلزات آهنی، خاصیت چکش خواری و شکل پذیری آسان آن ها می باشد.

نبود هر گونه آلیاژ آهنی در این گروه موجب افزایش مقاومت این مواد و محصولات ساخته شده از آن ها، در برابر زنگ زدگی و خوردگی شده است. با توجه به این مزیت، میتوان از انواع فلزات غیر آهنی برای ناودان ها، لوله های مایع، تابلوها و اشیای بیرونی ساختمان ها و… استفاده کرد.

مهمترین موارد استفاده از فلزات غیر آهنی نیز به شرح زیر است:

  • تجهیزات، کابل ها و ابزارهایی که در صنعت برق کاربرد دارد
  • ساخت زیور آلات
  • ساخت ورق های گالوانیزه و ضد زنگ از فلز روی
  • استفاده از آلومینیوم در صنعت هواپیما سازی
  • سیم کشی منازل

کلام پایانی

معرفی انواع فلزات و کاربرد آنها مهمترین هدف این مطلب بود که امیدواریم به این هدف رسیده باشیم. با توجه به کاربرد گسترده فلزات در صنایع و ویژگی های منحصر به فرد این عناصر، میتوان از آنها به عنوان یکی از دلایل اصلی انقلاب صنعتی و پیشرفت تکنولوژی یاد کرد.

آشنایی با فلزات مختلف و کاربرد آن ها در صنایع مختلف، برای افرادی که قصد ورود به یک حوزه صنعتی را دارند، اهمیت بالایی را دارد. در این مقاله با توجه به اهمیتی که فلزا آهنی و غیر آهنی دارند، به شکل مفصل در مورد کاربرد آن ها توضیح داده شده است. البته دسته بندی های دیگری نیز برای انواع فلزات وجود دارند که با توجه به خواص فیزیکی و شیمیایی آن ها تعیین شده اند.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

گرانبها ترین فلزات دنیا کدام اند؟ + کاربرد انواع فلزات قیمتی
نحوه ذوب آلومینیوم چگونه است؟